Natuurvriendelijk tuinieren

Het verschil tussen een "gewoon" tuin- of balkonontwerp en een natuurvriendelijk ontwerp is niet zo groot als velen denken. Natuurvriendelijk ingericht wil niet zeggen, dat er van alles door elkaar groeit of dat er veel onkruid, zoals brandnetels en dergelijke in de tuin staan.

Het winterklaar maken, toch vele jaren een heel gebruikelijk karwei, is helemaal niet zo logisch als het lijkt. Door de vaste planten helemaal af te knippen, verliest de plant zijn natuurlijke bescherming tegen de vorst. Ook overwinterende insecten kunnen zich niet in de vaak holle stengels verstoppen. Insecten, bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, helpen op hun beurt weer om in de zomer de bladluizen onder controle te houden. Daarnaast dienen veel insecten weer als voer voor vogels en dergelijke.
In de winter verschijnt tijdens de vorst een laagje rijp of sneeuw op de planten. Een schitterend gezicht.
Het is vroeg genoeg om in het voorjaar alle dode stengels af te knippen.

Planten voor de dieren

Is er in uw tuin ook nog een rustig plekje met oude takken en bladeren, dan heeft u kans op een overwinterende egel. Egels zijn in de zomer heel geïnteresseerd in de slakken in uw tuin. Hij zal ze met smaak voor u opeten.
Als u bij het maken van het beplantingsplan voor uw tuin rekening houdt met de wensen van insecten en vogels, dan krijgt u daar heel veel voor terug. De natuur is in staat veel tuinproblemen op te lossen, mits u als tuinier bereid bent een handje te helpen. En wie geniet er nu niet van vlinders in zijn tuin? Voldoende is alleen een klein verloren hoekje met planten, waar vlinders hun eitjes op af mogen zetten. Planten die dus voor de rupsen zijn.
Bedenk: geen rupsen...geen vlinders!

Naar de top van de pagina